maanantai 29. elokuuta 2016

Kehräystä rukilla vihdoinkin

Noin viikko sitten vihdoinkin opettelin rukilla kehräämisen. Istuin alas ihanassa työhuoneessani ja keräsin ympärilleni pussillisen lampaanvillaa, kaksi rukkia, karstat ja muuta rekvisiittaa. Aika tärkeä oli myös puhelimeni, jossa oli Play-kirjasta ostettu kehräyskirja ja tietysti YouTube-videoita. Homma toimi melkein kunnolla, paitsi, että puola olikin väärän kokoinen ja se aiheutti langan sotkeutumista. Toinen rukki taas rikkoutui ja se saa lähteä pajalle vähän ehostukseen...

Mulla ei ensin alkuun ollut yhtään ylimääräistä puolaa, mutta sitten onneksi muistin jossain sellaisia nähneeni. Kiipesin talomme vintille, josta löytyi yksi täysin ehjä ja käyttövalmis rukki ja siinä roikkumassa muutamia varapuolia. Onni on vanha talo täynnä kummallisia asioita. Siitähän se riemu repesi, kun pääsin hurruuttamaan lankaa oikein kunnolla. Täytyy tunnustaa, että olipa ihanaa ja oikein terapeuttista!

Värttinällä kehrätyt langat saavat ainakin toistaiseksi odotella, kun minä vain intoilen rukin kanssa. Tässä muutamia keskiaikamarkkinoilla tehtyjä lankoja:
Vasemmalla pelkkää lammasta, oikealla pelkkää koiran karvaa ja keskellä näiden kahden sekoitusta. Pelkkä koiralanka on aika paksua ja epätasaista, mutta aika hauskan oloista.

Sain myös vihdoin viriteltyä pirtanauhan kummalliseen laitteeseen, jonka joskus pelastin Wetterhoffin poistokasasta. Voi olla, että tuon laitteen avulla pitäisi tehdä lautanauhaa, mutta näköjään pirtakin soveltuu siihen ihan hyvin. Pienen pätkän onnistuin jo kutomaan ja työ sujui ihan kivasti.


Tässä vielä muutama kuva, jossa itse laite näkyy paremmin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti