maanantai 6. tammikuuta 2014

Tuikkukipoista putkia

Joskus tämä kaiken säästäminen ja hyödyntäminen menee ihan hulluuteen saakka, mutta tekeehän ihmiset oikeasti hullumpiakin asioita :-) Jouluna joka huusholliin tulee tyhjiä tuikkukippoja ja niistä on ihan helppo tehdä putkiloita, joista voi taas koota kaikenlaista jännää.
Joskus tuikkukippoihin jää pohjalle paljonkin parafiinia palamattomaksi. Se vähän haittaa putkiloiden pyöritystä ja olen miettinyt erilaisia vaihtoehtoja palasten puhdistamiseen ennen pyöritystä. Tämä ei kuitenkaan ole iso ongelma.
Ensin leikataan saksilla tuikkukipon pohja irti reunasta. Tähän työhön ei kannata valita talon parhaita saksia, mutta askartelijoilla lienee myös niitä vähän huonompia.
Tämä pieni alumiinispiraali on roskaa, mutta varmaan niitäkin voisi kerätä alumiininkierrätykseen. Tiedän, että materiaalia kerätään uusiokäyttöön jossain.

Kun pohja on irti, leikataan reunus poikki ja siitä katkaistaan kolme palaa, jotka ovat pituudeltaan yhtä pitkiä kuin pohjan halkaisija.


Yksi pieni pala menee hukkaan, mutta pohjasta ja reunasta saa yhteensä neljä putkiloa.
Neulepuikon kanssa kiepautetaan ensin pohja putkeksi. Puikko voi olla tietysti minkä kokoinen vain, itse käytän koko 2 tai 2½


Lopuksi vielä käännetään reunapaloista putkilot.

Putkiloista voi tehdä kaikenlaista kivaa. Mä olen tehnyt pieniä himmeleitä joulukuusen koristeeksi ja työpaikallani näitä tehtiin joulumyyntiin. Langaksi käy hyvin kalalanka, joka meillä oli kangaspuiden tutkaimia, joita niitäkin tulee ihan riittävästi kaikkeen askarteluun.

Alkuperäinen kuva joulukoristeesta löytyy Loppis kirppiksen facebook-sivulta. (kuva on itse ottamani)

1 kommentti:

  1. Ihana idea - teen itse himmeliä täällä pohjois Kaliforniassa mäkien rinteillä kasvavasta pitkästä heinästä - löysin sivusi kun etsin mikä on tuikku-pilli. Hauskaa Joulua!

    VastaaPoista