sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Vanhoja esineitä

Rakastan kaikkia vanhoja käsityövälineitä ja tahtoisin keräillä niitä enemmänkin. Mieheni mummulla oli tällainen neulatyyny-lankateline, joka on minusta aivan mielettömän kaunis ja kätevä.
Toinen hauska esine on minulle jonkinlainen arvoitus. Se on puinen, kauniisti sorvattu juttu, jossa on toisistaan irtoavia osia. Alimmasta osasta se kiinnitetään pöydän reunaan ja keskeltä se pyörii vapaasti. Ylhäällä on kippo, jossa voisi ehkä pitää nuppineuloja tms.


Yläosassa on vielä paikka, johon voisi kiinnittää varmaan jotain "sojottimia" En oikeasti tiedä, millaiset ne voisivat olla ja mihin niitä voisi käyttää.


Onkohan kenelläkään mitään aavistusta, mikä tämä vekotin on ja mitä siitä puuttuu?


5 kommenttia:

 1. Arvailla pitää :)
  Vapaasti pyörivä keskiosa ja reiät sivuilla: voisi olla kerinpuut, joista puuttuu sivuille liitettävät puuosat - ehkä ohuet listat, joiden päässä koveraksi veistetyt puut (vanhojen kainalosauvojen kainalo-osan tapaan). Vyyhdin koon mukaan säätäminen ei tuossa konstruktiossa kylläkään olisi oikein mahdollista...

  VastaaPoista
 2. Yritin katsoa kansallismuseon esinekokoelmaa href="http://suomenmuseotonline.fi/fi/selaa?pathId=1.90.257.256.
  Vielä ei osunut vastaavaa silmiin

  VastaaPoista
 3. Kiitos Agatha ideoista :-) Etsintä jatkuu...

  VastaaPoista
 4. Kerinpuita minäkin veikkaisin. Hitsit kun palautin anopille jo sellaset aataminaikaiset, mitkä oli mulla lainassa. Enkä kyllä muista miten siinä oli joku ylähärpätin kiinni. Tuo näyttäisi kyllä ihan siltä alaosalta, mikä siinä oli. Tosiaan sellaset tosi vanhat, anopin äidin aikaiset...

  VastaaPoista
 5. Mä olen käynyt läpi erilaisia kuvia kerinpuista ja ihan samanlaisia ei ole tullut vastaan. On tietysti mahdollista, että tuo on jonkun esi-isän tekemä vähän oma viritelmä, kun sellaisiakin täältä talosta löytyy. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa isäntänä ollut Aaron Mikonpoika oli aika virtuoosi puutöissä.

  VastaaPoista